Zdjęcia potraw 7 porad jak je najlepiej wykonać?

Zdjęcia potraw 7 porad jak je najlepiej wykonać?

Zdjęcia Potraw

To z pozoru nie takie trudne zadanie. Dobre przygotowanie się do tematu ułatwi nam już na starcie zmierzenie się ze smacznym tematem. Fotografia kulinarna wymaga zastosowanie kilku zasad, które pomogą Ci wykonać zdjęcia potraw w sposób ciekawy i angażujący odbiorców.

Aranżacja talerza podczas wykonywanie zdjęcia potraw

Zdjęcia Potraw

Zdjęcia Potraw – 7 porad jak fotografować.

Postaraj się tak ułożyć danie na talerzu, aby jego wygląd jak najbardziej zachęcający. Zdjęcie ma wzbudzić zachwyt i być bardzo apetyczne. Oglądający je ludzie powinni zwrócić uwagę na estetykę wykonania dania oraz „poczuć” jego smak.

Używaj różnych dodatków

Wykorzystaj swoją kreatywność i puść wodze fantazji przy dekorowaniu potraw. Do zdjęć używaj różnego rodzaju rekwizytów, które dodadzą zdjęciom czegoś ekstra, podniosą ich atrakcyjność. Używaj nie tylko desek do krojenia, noży itp., ale także świeżych warzyw, kwiatów, kieliszków czy składników.

Zdjęcia Potraw

Eksperymentuj z tłem

Jeżeli tylko nie jesteś ograniczony sztywnymi wytycznymi co do tła to go kreuj z różnego rodzaju tekstur. Wymyśl co może pasować do danego zdjęcia potraw i postaw na oryginalność. Może to być naturalne tło łąki, pnia drzewa, ceglanego murku czy innego ciekawego podłoża.

Zdjęcia Potraw

Zadbaj o klarowną kompozycję

Postaraj się tak dopasować danie do talerza, aby jego wymiary i skala ładnie się komponowały. Określ kierunki i skup się na geometrycznym ułożeniu potrawy. Fotografia kulinarna ma coś z geometrii. Układaj tak dania, aby były dopasowane do kształtu talerza.

Dopasuj kolory

Kolory przyciągają najbardziej wybredne oko. To dzięki nim możesz przyciągnąć uwagę, świadomie zwrócić uwagę na dany motyw czy po prostu pięknie oddać apetyczność potrawy. Zwracaj szczególną uwagę na dobieranie kolorów do siebie pasujących. Poeksperymentuj z kontrastami i kolorami uzupełniającymi się.

Światło dzienne, a zdjęcia potraw?

Najlepsze światło do zdjęć kulinarnych to naturalne, dzienne światło. Kilka godzin po wschodzie lub kilka godzin przed zachodem słońca natura daje nam sprzyjające, miękkie światło, które nadaje potrawą naturalny wygląd.

Perspektywa

Najczęściej wykonuje się zdjęcia w perspektywie z lotu ptaka oraz z boku. Zależy to od potrawy. Z góry lepiej jest sfotografować danie składające się z kilku elementów lekko oddalonych od siebie. Z boku lepiej wyglądają potrawy wielowarstwowe. Wykonuj także detale oraz dalsze plany.

Zdjęcia wykonane dla Hotelu Pory Roku****. Zdjęcia Potraw na FB.

Zdjęcia Potraw

 

 

Prześlij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.